luni, 6 martie 2017

Jack russel terrier

O scurta descriere

Jack russell terrier este o rasă care face parte din grupa a III-a, grupa terrerilor (vom vorbi despre clasificarea raselor de caini pe grupe in alta postare). Este un caine mic, dar cu corp musculos. Este un  caine de vanatoare.

Scurt istoric

   Aceasta rasă a fost inventată de reverendul John Russel, in anul 1819, în Anglia. El îşi dorea o rasă canina care sa fie folosită la vanatoarea de vulpi (sport nobil în vechea Anglie), dar nu o rasă care sa ucida vanatul, asa cum faceau acesti caini, stricand plăcerea vanatorului. În timp a fost dezvoltată latura de gonaci a cainelui, devenind mai bun la hartuirea si la incoltirea prazii, dar invatati sa ucida la comanda. 
   Au fost create mai multe varietati ale rase printre care se afla si parson russell terrier, numai ca aceasta rasa are picioarele mai lungi, care fac corpul sa se asemene cu un patrat, in timp ce jack russell terrier are corpul asemeni unui dreptunghi. Cred ca imaginea explica mai bine (in prima imagine este un jack russell terrier, iar in a doua un parson russell terrier):




Aspect

   Cainii dinrasa jack russell terrier sunt de talie mica, sunt agili si foarte curajosi. Pieptul lor are dimensiuni mici spre medii, fapt care ii ajuta sa urmareasaca animalele mici prin vizuinile lor. Blana acestor caini poate fi neteda sau sarmoasa, de diverse culori, cum ar fi: alb si maro, alb si negru, sau o combinatie intre acestea. Urechile sunt pleostite, in forma de V. Labele sunt puternice, musculoase. Ochii sunt mici si vioi, asemeni unei migdale. 
   Aceasta rasa este atletica, cu un aspect robust si echilibrat.













Temperament

Acesti caini sunt vioi si plini de energie, der si foarte curajosi, acest fapt fiind o mica problema, pentru ca se pot lua la harta cu caini mai mari decat ei. Sunt mici si plini de afectiune, jucausi cu familia adoptiva. Pentu ca sunt destul de agresivi, se recomanda socializarea de la cele mai fragede varste (va spun din experienta proprie ca trebuie neaparat sa faceti acest lucru), atat cu oamenii, cat si cu celelalte animale. Se comporta frumos cu copiii, dar acestia sa aiba grija sa nu ii loveasca sau sa il sacaie, deoarece pot reactiona destul de urat, dar prima data ii avertizeaza printr-un marait (nu este recomandat copiilor sub 7 ani). Acesti caini au nevoie de niste stapani cu experienta, fermi, care stiu sa manuiasca un caine.

Probleme de sanatate si ingrijire

Datorita parului scurt, periatul nu reprezinta o problema, desi ar mai trebui periati din cand in cand, dar de obicei in perioada de naparlire.  Imbaierea se face numai cand este necesar.
Bolile la care este dispusa rasa sunt: dislocari ale genunchilor,boli genetice ale ochilor, surzire si boala Legg Perthes.

Dresaj si exercitii fizice


Trebuie sa faca mult exercitiu in aer liber (alergare, nu plimbarii). Ei cer multa activitate, iar daca nu este indeplinita aceasta conditie, se pot comporta distructiv. Dresajul trebuie sa fie ferm, far bataie, altfel veti observa cat de incapatanati pot fi acesti caini.



La revedere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astept parerea ta despre acest articol intrun comentariu!